Veliki pozdrav za hakere uz poruku "Više sreće drugi put..."

ANATOMIJA PARAZITSKOG NOVINARSTVA (III)

Autor:

U svim evropskim, pa i onim tranzicionim državama postoje fondovi za financiranje neprofitnih medija. I kod nas postoje, ali su uglavnom iz džepnih (crnih) fondova…

U nama susjednoj Hrvatskoj već dugo egzistira Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. U svim EU državama, državama razvijene demokracije,  svaki medij, bio elektronski, štampani, online, bilo kakav drugi, služi kao halat i sredstvo širenja istine i kritičke misli. To je razlog da svaki medij ima pravo tražiti i dobiti podršku države iz njenih fondova kako bi se osigurao opstanak na tržištu. Takvi principi nažalost još uvijek ne vrijede u BiH.

Pravo građana na tačnu i pravodobnu informaciju u suvremenoj demokraciji se smatra javnim dobrom. Portali spadaju u grupu neprofitnih medija. Iza njihovog djelovanja ne stoji država, ali stoje pojedinci iz vlasti ili nekih drugih interesnih skupina. I to je najveći problem portalskog novinarstva.

Mislim da bi kao kanton morali izraditi dokument medijske strategije, u okviru koje bi morali povesti pažnju o lokalnim medijima (radio, lokalne televizije, štampana izdanja i portali). Pluralizam, raznovrsnost i ravnopravnost novinara i medija mora biti osigurana bez obzira koji je nivo njihovog djelovanja. Podjednaka je važnost svih…

Najčitanija vijest na portalu grada u kome živim je bila obična priča o kravi koju su aktivisti SDA poklonili jednom nezaposlenom borcu. Ta je vijest osim čitanosti izazvala i veoma pozitivne komentare. Ali su sve te lokalne vijesti o običnim ljudima na regionalnom nivou bile u drugom (trećem) planu, jer je tih dana top vijest bila gej – premijerka u Srbiji ili banalna vijest o novom Severinom partneru?

Postoje mediji i portali koji svoju čitanost dižu skandalima svake vrste, dubokim dekolteima i nagim stražnjicama, aferama i besmislenim tračevima, uglavnom žutilom svake vrste. Ali je to sve dopušteno…

Međutim, postoje doslovno plaćeni urednici portala koji su zaduženi da pronose neistinite i klevetnički – zapaljive tekstove i komentare čime se svjesno proizvodi šteta, pogotovo mladim i naivnim konzumentima. Ključni je fenomen interneta kako prepoznati istinu i pozadinu pisanja, kako prepoznati naručioce??

Postoje i oni koji se utemeljuju, samo sa namjerom da jedne blate a druge afirmiraju. Postoje i oni koji afirmiraju otvoreno kritički dijalog i komentare na različite teme u najboljoj namjeri. A i oni čija je namjera da svađa i svemu pozitivnom proturječi…

Na samom vrhu manipulativnog portalskog novinarstva je portal usn.co.ba. Zaštitni znak ovog portala bi mogao biti logo A SDA, ili još bliže da se na njegovoj promotivnoj naslovnici objavi slika (Masirače), zastupnika A SDA u Domu naroda Parlamenta F BiH koji naplaćuje od države troškove za stan u kome nikad viđen nije…

Novinarski princip ovog portala je obrana političkog stava. A taj stav se brani manipulacijom i dezinformacijom. Ovaj je portal na svojim stranicama gotovo uvijek negacijski i kritički spram SDA i uvijek pozitivistički spram A SDA. Urednik i moderator na ovom portalu je Mešić Aladin (zaposlenik u službi Skupštine USK).

Njegov učinak na ovom portalu nikakve veze nema sa autorstvom, nema njegov učinak karakter uredničkih intervencija ili bilo kakve veze sa kreativnom moderacijom teksta… On dostavljen i već pripremljen tekst tehnički uredi i objavi na stranicama ovog portala. Najčešći izvor (autori) njegovih tekstova su Admir Hadžipašić (Masirača), Mirsad Topčagić i (meni nepoznata) Adisa Muhamedagić. Rjeđe se pojave tekstovi i nekih drugih autora… Hozan stranice ovog portala uređuje viberom.

Interesantna je činjenica da je posljednji medijsko – huškači tekst protiv načelnika Bihaća Šuhreta Fazlića sačinjen i odaslan iz kabineta načelnika Cazina (Ogreševića)… A prvo je objavljen na portalu usn.co.ba.

Intencija ovog teksta jeste da Cazinjanima koji su nezadovoljni čišćenjem snijega u Cazinu poruče kako ima i gorih. A u ovom slučaju je to Bihać (Šuhret Fazlić)…

Prvobitna je namjera autora bila ovaj tekst objaviti na cazin.net-u. Ali bi tada sve bilo jasno. Zbog toga ovaj portal (usn.co.ba) služi kao svojevrsna „neutralna“ transmisija Masiračinih i Hozanovih političko – medijskih projekcija i manipulacija…

Lično ću Šuhretu Fazliću dati na uvid internetsku korespondenciju i dokaz izvornosti autorstva ovog teksta… Šuhret im je za sad blizak, obilazi njihove godišnjice, ali će brzo shvatiti tko je zavalio njegove prethodnike (Lipovaču i Galijaševića)??

Još svježiji slučaj transmisionog stupidnog informiranja je prilog o retoričko – informativnim provalama Jasmina Emrića (A SDA). Naime, usn.co.ba portal je 15.02.2018. g. objavio tekst pod naslovom Jasmin Emrić: Konačno počinje revitalizacija Unske pruge?

Majstor medijskog kiča i samopromocije Emrić je prvo svoj promotivno – predizborni tekst objavio na usn.co.ba (15.02.2018.), pa ga tek onda sutradan preuzimaju tobože neutralni portali (cazin.net, krupljani.ba, radio-krajina.com, abc.ba)…

Vješto su A SDA priređivači objavili i zastupnička pitanja koja je insuficijentni Emrić postavio u Parlamentu BiH u vezi Unske pruge i odgovora u tom smislu. A tiču se već osiguranog granta za rekonstrukciju Unske pruge (2.260.983,55 KM).

Dakle, i iz samog teksta je jasno da Emrić nikakve veze nema sa ovom investicijom… Ali je on najavljuje, što bi trebao biti dokaz naivnim čitaocima kako se Emrić bori i interesira za Krajinu.

A prava je istina da su o ovom projektu u Parlamentu Federacije govorili zastupnici Zulić (DF), Hadžić (SBB) i naš Esad Bašagić (SDA)… Kolega Bašagić ukupno tri puta. Objavit ću čitaocima stenogram njegove diskusije nakon koje je ova inicijativa i formalno pokrenuta.

I konačno, Inicijativu za modernizaciju Unske pruge potpisujemo: kolega Mulalić Kasim, Esad Bašagić i moja neznatnost. Našu inicijativu od 16.05.2017. g., Parlament Federacije je podržao na redovnoj sjednici u maju prošle godine…

Nakon toga je Vlada Federacije skupa sa menadžmentom Željeznica Federacije BiH osigurala neophodna sredstva, raspisala javni poziv, izabran je izvođač i čekaju se bolji vremenski uslovi za otpočinjanje radova.

Dakle, izuzev interesovanja i pitanja u Parlamentu BiH, Emrić za ovaj projekat doslovno ništa uradio nije… Neko je to u Oslobođenju prokomentirao da bi to bilo slično kao da mi u Federalnom Parlamentu postavimo pitanje o Koridoru 5C, pa se nakon dobivenog odgovora hvalimo kako je to pitanje presudno u realizaciji ovog najvećeg BH infrastrukturnog projekta.

Ne bi me iznenadilo da u promotivnom vagonu prvog Talgo voza (vlaka) od Sarajeva do Bihaća ne bude mjesta za mene, Kasu i Esu, jer je za očekivati da će se ovi iz A SDA u vagone utrpati noć prije u garažama gdje će ih već čekati šaljivi Šepić i Emrić. Ali ćemo se i nas trojica iz SDA snaći pa ćemo za njima na željezničkoj terezini – pa za Krajinu, kako bi i mi ugrabili mrvice medijsko – promotivne slave…

Prema mojoj evidenciji, skupa sa kolegama iz SDA kluba (Bašagićem i Mulalićem), u tri  protekle godine smo izlobirali preko četrdeset (što većih i manjih) projekata. Bili smo lobisti i uz projekte kolega iz drugih kantona. Ne pada mi na pamet da se sad s tim reklamiram ili slikam i od toga pravim samopromotivne portalske tekstove. Uvijek se pitam jesmo li uradili dovoljno?

Ali mi smeta kad oni što ništa uradili nisu i koji su uporno ponavljali kako nas je „Sarajevo odbacilo“, kako „nikakvih investicija sa višeg nivoa nema“, odjednom kad projekti krenu postanu njihovi promotori i jeftini populistički reklameri… I to bi otprilike bila jedina uloga ovog usn.co.ba portala (Masiračinog)…

A ovaj je portal svojevrsna pumpa koja puše toplim zrakom raspirujući političke veličine i učinak tih nazovi „veličina“. Za one koji razumiju šta ovaj portal radi, to je zapravo otprilike patnja do razine zgražanja i mentalnog zlostavljanja na društvenim mrežama…

Većina tekstova na ovom portalu nije potpisana, čak ni inicijala autorstva nema. A tko je zapravo vlasničko – urednički medijskoinformativni poluintelekt portala usn.co.ba?

Krajem 2011., tačnije 20.12.2011. godine, primljen je Aladin Mešić za pripravnika u službi Skupštine USK-a. Konkurs za pripravnika objavljen u „Dnevnom listu“ 07.11.2011. godine.

Pripravnički staž za visoku stručnu spremu traje ukupno jednu godinu u čije trajanje se računa i godišnji odmor. Tri dana prije isteka pripravničkog staža 18.12.2012. godine, dobio je Aladin Rješenje o korištenju godišnjeg odmora do 08.01.2013. godine, što je u suprotnosti sa Zakonom o radu i Pravilniku o sistematizaciji.

Po isteku pripravničkog staža, radi u službi Skupštine USK-a. Bez ikakvog angažmana i statusa koji bi bio u skladu sa Pravilnikom o sistematizaciji. Izuzev privatnog angažmana za tadašnjeg predsjedavajućeg Admira Hadžipašića (privatni PR – prati ga u svim protokolarnim aktivnostima). Danas je to prošireno na kompletnu A SDA. Prati ih, laže za njih, a država plaća…

Pri samom kraju svog mandata sekretar Skupštine Zibija Muslić – Bibanović, raspisala je konkurs za stručnog saradnika u službi Skupštine. Nakon što je g. Zibija podnijela ostavku na mjesto sekretara, 01.03.2013. godine, na njeno mjesto je imenovana Dragana Bajrić na mandat od 5 godina. Zapravo na samom početku svog mandata Dragana Bajrić kao novoimenovani sekretar Skupštine prima Mešića u stalni radni odnos.

Kao stručni suradnik proveo je na radnom mjestu tri godine. Nakon toga Dragana Bajrić vrši samo jednu izmjenu Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji u aprilu mjesecu 2016. godine. Isti dan po donešenoj izmjeni Dragana  je unaprijedila Mešića (12.05.2016. god., petak).

Dakle, unaprjeđenje u petak, a u subotu (dan kasnije) 13.05.2016. godine zakazana je vanredna sjednica Skupštine, kad je g. Dragana Bajrić podnijela ostavku na mjesto sekretara i imenovana na poziciju Ministra zdravstva u Vladi Unsko – sanskog kantona.

Iako sam je osobno upozorio da će joj taj mandat biti kratak ona se na zahtjev duo – mandatara sa Adna komerc – pumpe Rifeta Hozanovića i našeg Harisa – Čupe opredijelila da prihvati kandidaturu… Kako je dalje bilo javnosti je poznato… I naš je Izi bio koleteral…

S obzirom da predmeti i istražna dokumentacija koja se u kantonalnom MUP-u vodi protiv čelnika A SDA završava u ladicama i arhivama sa ciljem zastarijevanja, autor će cijeli ovaj predmet u obliku osobne prijave predati Federalnoj policijskoj upravi…

A podatke i dokaze o netransparentnom i po meni nezakonitom zapošljavanju Aladina Mešića uputit ću nadležnoj kantonalnoj inspekciji od koje ću javno zatražiti da izvrši provjeru. Da moje navode eventualno demantira ili potvrdi? U svakom slučaju ću sa odgovorom nadležnih upoznati javnost. Nije mi namjera ugroziti Aladinov radni status, a ukoliko bude ugrožen u veoma dvije jake kompanije u Sanskom Mostu traže kadar njegove struke, i ja ću mu pomoći…

Iako sam slično Aladinu tehničke (elektro) srednjoškolske struke ne kajem se što sam svoju formalnu naobrazbu usmjerio ka društvenim naukama. Zahvaljujući tom preokretu uz puno sreće, ali i truda sam uspio razvijati vještine i spoznaje koje su mi pomogle u ukupnom društvenom i političkom angažmanu. Snaženje stručnosti i posvećenost poslu i karijeri donijelo mi je i ozračje zadovoljstva.

U čemu je zadovoljstvo diplomiranog inžinjera elektrotehnike Aladina u poziciji Masiračinog (A SDA) portalsko redakcijskog šegrta, nikad mi neće biti jasno?

 

P.S. Poštovani čitaoci, već sam zapisao kako mi uopće nije važna klikabilnost, ali mi je itekako važno kad ozbiljni pojedinci čitaju pa i kad komentiraju sadržaje mojih kolumni. Zadovoljstvo mi je čitati i negativne komentare. Tek sam tada siguran da ono što pišem dopire do ljudi, njihove svijesti i osjećaja. Sretan je onaj medij i oni autori koji imaju slobodne, otvorene i kreativne čitaoce, pa i one koji se oštro kritički osvrću na temu objava… To je najbolji znak da ste uspjeli…

Dodajte komentar