Veliki pozdrav za hakere uz poruku "Više sreće drugi put..."

BAKIR me „prodao“ – REIS „pritišće“

Autor:

Pod pritiskom migracionog vala preko sredozemlja i velike humanitarne katastrofe, europski lideri sredinom 2018. g. održavaju samit lidera svih država EU u Dablinu (Irska).

Osnovi princip dogovora na ovom samitu je bio da sve zemlje EU moraju solidarno podnijeti teret migracija. Dablinski sporazum o migrantskim kvotama iz jula 2018. godine dobar je primjer kolektivnog uspjeha europske političke elite da sistemski rješavaju migrantsku krizu. Prevladao je princip solidarnosti na kome se temelji europska unija.

Upravo se ovaj princip zadnjih dana bezuspješno promovira i u BiH, da svi dijelovi naše države jednako podnesu teret migranata… Što ćemo teško postići, jer nekima u BiH odgovara da sav teret padne na leđa Krajišnika i dijelom građana sarajevskog kantona.

Upravo je zadnja sjednica Parlamenta F BiH na najbolji mogući način razobličila u kolikoj se mjeri migrantska kriza politizira i rekao bih zloupotrebljava u cilju provođenja različitih agendi slabljenja države BiH. 

Naime, upravo na nedavno održanoj 18 sjednici, kao zadnja tačka dnevnog reda su kandidirani zaključci komisije za sigurnost koja je svoju sjednicu održala u Bihaću 14.02.2021.

Ponovo smo se mi iz Krajine među prvima uključili u raspravu da ukažemo na činjenicu sigurnosnih i humanitarnih posljedica migrantske krize u Krajini.

Bez ikakve sam cenzure poštovani čitaoci ispod objavio (između ostalih) i diskusije nas zastupnika iz Krajine. Pa onome ko vremena nađe ih poslušati, neće biti na odmet…

Predsjednik kluba HDZ-a Marijan Klaić je iznio stav kako njihovi zastupnici neće podržati zaključke upravo zbog člana 5., koji sugerira da svi u BiH trebamo solidarno podnijeti teret migrantske krize.

Nakon kolege Klaića prvi sam se javio za riječ, a poslije mene i druge kolege…

U drugom svome obraćanju kolega Klaić je istakao činjenicu kako je „disperzija migranata izvor novih sigurnosnih problema“, pokušavajući pravdati neglasanje HDZ-a. Naravno, za ovakav stav HDZ-a ne postoji ni jedan jedini ozbiljan argument.

Ono što svakako zabrinjava je činjenica da i pojedini zastupnici Bošnjaci iz drugih kantona također imaju slično mišljenje, ali se nisu usudili javno ga na sjednici prezentirati.

Međutim, činjenica da su ovi zaključci sa svega nekoliko glasova više od natpolovične većine usvojeni jasno svjedoči da je veliko pitanje hoće li u BiH princip solidarnosti koji zagovara EU ikad zaživjeti? Jer je jasno da se na migrantsku krizu različito gleda i u samoj F BiH, pa i među Bošnjacima…

A da budem iskren, nisam optimista, zbog čega cijenim da mi Krajišnici itekako trebamo graditi jedinstvenu platformu u pristupu migrantskoj krizi, koja bi se po svim sadašnjim prilikama mogla pretvoriti u našu konstantu. 

Da svi zajedno od državne, entitetskih Vlada i međunarodne zajednice tražimo puno veću podršku kantonalnim i općinskim vlastima Krajine jer su štete već danas ogromne, a u budućnosti i nesagledive…

Svjestan sam itekako da takvu platformu ne možemo izgraditi sa Vladom i premijerom Ružnićem koji zloupotrebljava migrantsku krizu izazivajući naše međusobne sukobe i javne prepirke i sa Vladom USK-a koja zloupotrebljava namjenska sredstva viših nivoa u borbi sa posljedicama migrantske krize i covida.

Naime, iz obe sjednice na kojima su vođene rasprave na Parlamentu F BiH, je jasno da smo mi iz Krajine jedinstveno dali doprinos u borbi za interese naših građana i da je bilo potpuno nepotrebno da se proziva bilo ko, a najmanje mi iz SDA vezano i za nedavne probleme oko migranata.

I na tematskoj sjednici održanoj 13. maja 2019. i na ovoj zadnjoj 18. održanoj 02. februara 2021., mi iz SDA smo u najvećem broju branili stav Krajišnika.

Potpuno je bilo nepotrebno da se prozivaju kolege Abdić i Rošić, posebno i zbog činjenice da su njih dvojica na Klubu SDA prije tematske sjednice, na kojoj se raspravljalo o financijskoj podršci Vladi kontona bili uporni u stavu da bilo kakva podrška Krajini bez financijske ima deklarativni a ne suštinski učinak.

A danas smo u poziciji, u istom tom Klubu SDA, da saginjemo glavu na pominjanje podrške sa 4 miliona KM Krajini, jer je to jedini grant iz budžeta F BiH koji nije opravdan. 

Zaključak sa Parlamenta na osnovu kojega je Vlada F BiH prebacila Vladi kantona ovaj novac ima snagu pravnog akta. To je provedbeni akt sa snagom zakona. Izbjegavanje pravdanja je zapravo kršenje zakona. A onaj koji je dužan ta sredstva pravdati (premijer Ružnić) proziva i pravi hajku na sve nas iz SDA… On najbolje zna zašto???

Vještačka migrantska kriza u Krajini krajem 2020. se dešava u okolnostima kad treći put zaredom premijer Ružnić i vladajuća većina na kantonu ne uspijeva osigurati 16 ruku u Skupštini ni za dnevni red, ni za budžet. Većina koja to više nije…

I posebno u okolnostima kad se od iste te Vlade očekuje da Vladi F BiH podnese izvještaj o utrošku 4 miliona iz 2019. i 24 miliona KM iz 2020. I kad se očekuju i nove optužnice za korupciju.

Zapravo je Ružnićeva Vlada jedina u Federaciji F BiH koja odbija dostaviti Vladi i Parlamentu F BiH izvještaj o utrošku namjenskih sredstava za migrante i covid. 

Upravo u takvim okolnostima prednovogodišnjeg političkog debakla Ružnićeve Vlade, on povlači logičan potez, ulazi u ničim i ni od koga izazvan medijski rat protiv onih koji su dokazali volju da se Krajini i Krajišnicima pomogne.

Demonter povjerenja u državu – Ružnić, zapravo nigdje ne proziva one koji se otvoreno suprotstavljaju europskom principu podjele tereta migrantske krize na prostoru cijele BiH. On ne proziva nigdje Dodika, Čovića, nigdje direktora granične službe (Galića), on jedino proziva one kojima je iskrena namjera da ovu krizu ublaže, da nam pomognu.

On napada državni vrh samo u onom bošnjačkom segmentu. On nevjerovatnom drskošću ruši povjerenje u državu i državni aparat, što je zapravo nastavak njihove političko – autonomaške (A SDA) agende slabljenja države.

Niskim kvocijentom socijalne i emocionalne inteligencije on sebi diže rejting proizvodnjom tobožnjih javnih „protivnika“ kroz njegovu „principijelnu“ borbu za prava Krajišnika. 

A da bi istakao svoju „herojsku“ borbu on javno ističe „pritiske“ sa svih strana na njega. Konačno, da bi u javnosti podupro javne izljeve principijelnosti, nepopustljivosti i odlučnosti on je sebe u medijima populistički proglasio žrtvom planetarnih razmjera. On je žrtva pritisaka, koji to sve podnosi za naše bolje krajiško sutra. 

„Pritišće“ ga Bakir, koji ga je po njemu (Ružniću) „prodao“, pa ga „pritišće“ snažno i ministar sigurnosti Cikotić, pa ga uz njih iz Sarajeva i Reis „pritišće“, pa kad se tome svemu doda i „pritisak“ evropskih administrativnih predstavnika, ispada da je on (Ružnić) jedan od „najpritiskivanijih“ lidera u povijesti BiH… A da do dana današnjeg nikome jasno nije u čemu je suština tog mega – pritiska???

Osim u simulaciji lažnih sukoba da se prikrije činjenica potpunog pada kredibiliteta Vlade i parlamentarne većine koja šest mjeseci nema ruke ni za dnevni red…

„Bojimo se Allaha, svoje huje i naših žena…“

Vrhunac njegovog taetralnog komunikacijskog populizma se desio na face-tv njegovom izjavom kako se mi Krajišnici „bojimo Allaha i naših žena“. Sramne su riječi kojima on komunicira sa našim vjerskim prvakom (Reisom). 

Papa kao vjerski vođa te Vatikan kao država, cijene da će zapadne zemlje u bliskoj budućnosti biti suočene sa ogromnim posljedicama pada nataliteta. Pa će u takvim okolnostima biti prisiljene moliti migrante da dođu u njihove zemlje…

Riječi Papa Franje „migranta“ iz Argentine su riječi koje je morao slušati ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Salvini koji je zabranio pristajanje brodova sa migrantima na talijanskoj obali. Papa borbu za prava migranata smatra podrškom „braći u nevolji“

Naš Ružnić ne da nije slušao svoga vjerskog poglavara nego je njegov telefonski poziv iskoristio za jeftini populizam. Poziv Reisa ef. Kavazovića, prema njegovim riječima (Reisovim) je bio poziv za solidarnost  i traženja rješenja migranstke krize koja se i definitivno pretvorila u humanitarnu katastrofu. 

Reis se za migrante zauzeo kao što se svaki čovjek treba zauzeti za ugrožena ljudska bića, ma koje vjere i nacije bili. On je kao predvodnik naše vjerske zajednice imao i obavezu i pravo boriti za ljudskiji status ugroženih migranata. 

I bez obzira na Ružnićevu prozivku, hvala Reisu što je tako postupio.

Konačno, uspon islama zapravo i počinje migrantskom krizom i karavanom Muhameda a.s. i njegovih sljedbenika 622. godine iz Meke u Medinu. Ta migracija (selidba) je u istoriji poznatija kao Hidžra i njome počinje računanje muslimanskih godina (hidžretski kalendar). 

Dakle, muslimani su od svoga iskona izloženi pritisku i stalnim „karavanskim“ migracijama. Oko 70 % svjetske migracione populacije i danas su muslimani.

Još viši stupanj komunikacijske tuposti i neuviđavnosti Ružnić je demonstrirao izjavom kako se mi Krajišnici „plašimo vlastitih žena“. Ispadaju naše vrle Krajiškinje kakvim strašilima od kojih mi tobože „strepimo“, a stvarnost je zapravo suprotna.

Stvarnost je da su to itekako odane i dobroćudne žene. Sama činjenica da podnose i ćute na kolektivne izlete političko – idiotskih delegacija na čelu sa Hozanom i Ogreševićem u Poreču sa Moldavkama i Ukrajinkama… Pa još da ih ne podsjećam na sex – uratke i klipove njihovih lidera… Sve to dobre naše Krajiškinje trpe čuvajući savjesno porodicu…

Sram me je o svemu tome i pisati, ali me nije sram braniti istinu o Krajiškinjama koje nikakva „strašila“ nisu, a kako ih Ružnić na face-tv opanjka…

Ono što se na kraju od srca nadam je želja da se premijerova tetka iz Njemačke ne uključuje u pravdanje ovih 28 miliona KM za migrante i covid.

Za mene je i ona u kategoriji dobrih Krajiškinja, čuvajući i braneći kriminogenog rođaka Muću i njegove krim – A SDA jatake, koji od vlastitog nosa i džepa dalje ne vide…

Nastavlja se…

Dodajte komentar