Veliki pozdrav za hakere uz poruku "Više sreće drugi put..."

Desant na Sani

Autor:

Poštovani čitaoci, prije nego što vam predstavim predmet „Izborne krađe 2018. g.“, vođen pod ingerencijama Suda i Tužilaštva BiH, te operativno MUP-a USK-a, želim uraditi nešto što obično radim na kraju mojih kolumni. A riječ je o obavijesti koju stalno ponavljam.

Glasi – Svi oni koje u mojim kolumnama pominjem u bilo kom kontekstu, bio on pozitivan ili negativan, imaju pravo na mome blogu objaviti „ispravku neistinitih navoda“, a što je u skladu sa čl. 8. Zakona o zaštiti od klevete.

Naime, nakon zadnja dva bloga javljali su se prozvani preko posrednika, u smislu njihovog mogućeg „odgovora“ i „reakcije“, kojom će oni mene tobože dodatno „raskrinkavati“ i iznijeti neke tobože „nove istine“o meni i nama iz SDA Sanskog Mosta.

Takvima ću omogućiti prostor ispred moga bloga, te ih javno molim da iskoriste moj demokratski pristup otvorenoj javnoj debati o svakome pa i o meni samom.

U suprotnom, ako ne iskoriste ove moje dobronamjerne preporuke, značit će to da je riječ o njihovom blefu, pa će to izazvati moj dodatni trud da im preko reda posvetim više prostora. A svi će na red doći, jer sam veoma marljiv i istrajan u pisanju…

Ja nemam neprijatelja, nemam ni slučajno osjećaj i želju za bilo kakvim revanšizmom i osvetom. Ne mrzimo one policajce i istražitelje koji su nas privodili i tretirali istražno. Ne mrzim ni svjedoke (lažne) koji su solidno iz budžeta i na crno – „potkivani“ potpisivali i davali izjave koje nikakve veze nemaju sa stvarnošću i istinom.

Sve što se dešavalo moramo realno gledati i razumjeti kroz razvoj države i društva. Ni slučajno nemamo pravo mrziti tu i takvu prema nama nepravednu državu. 

Svakako se ovdje želim zahvaliti i predmetnom tužiocu Tužilaštva BiH (Ć.H.) koji je u skladu sa čl. 14. KZ F BiH, omogućio nama osumnjičenima da iznesemo dokaze i argumente koji idu u prilog rasvjetljavanja kompletnog predmeta.

Ali isto tako imamo obavezu markirati i do kraja razobličiti one koji zloupotrebljavaju državu i njene organe, kako bi druge nepravedno progonili i kažnjavali. Ti i takvi će biti predmet ovog mog do kraja argumentiranog ciklusa. 

Veoma je interesantno da ovaj predmet uopće nije imao za cilj (istražnu metu) mene osobno, nego sam ja trebao poslužiti da se drugi ciljevi i mete realiziraju. 

I ovu frapantnu nakanu imam u neoborivim dokazima.

Vjerovatno je to i bio razlog da je u ovaj lažni predmet protiv jedne male Općinske organizacije SDA, bilo umiješano i direktno utjecalo na njegov tok, osim Tužilaštva i Suda BIH, SIPA-e, MUP-a USK-a, OSCE-a, četiri moćne ambasade, preko 60 ovlaštenih istražitelja (policijskih agencija različitih nivoa), tri informativne službe nama komšijskih država, 624 svjedoka, 8 vještaka različitih struka, službenici granične policije, dva državna tužioca i državni sudija za prethodni postupak.

Zvanični podatak, iz zvaničnog izvora Vlade USK-a i nadležnog ministarstva, je  takav  da je samo Budžet USK-a ovaj predmet koštao oko 1,5 milion KM. Troškovi Suda i Tužilaštva BiH i nadležnih istražitelja nije manji od pola miliona (taj podatak nemam iz zvaničnog izvora), a moguće je i da je puno veći.

Iz različitih crnih fondova kriminalnih skupina iz političkog miljea za predmet je potrošeno oko 300 000 KM + materijalni benefiti i nagrade u smislu poklona do oko 100 000. Za plaćanje novinara i lažno izvještavanje u smislu kontinuirane medijske podrške potrošeno je oko 50 000 KM. 

Midho i Aida su baš solidno i u kontinuitetu hajrovali zahvaljujući našem predmetu. 

Osim ovo dvoje NES – glasnogovornika, iz mraka političkog i medijskog podzemlja, naš je predmet konstantno i informativno – manipulativno zloupotrebljavao lider opozicije protiv Bakira, trenutno u poziciji sa SDA Fahrudin Radončić. 

Ništa manje zainteresiran za ovaj predmet nije bio ni sveprisutni Avdo Avdić… 

Svi su se najednom ućutali…

Nas koje su sumnjičili za krivično djelo izborne krađe (Asim Kamber, Mirela Husić i Fazir Vukalić), predmet je koštao do sada ukupno 54 000 KM.

Uvjeren sam kako će neki koji će ovo čitati zaključiti da ja možda i pretjerujem. Ali sam isto tako siguran da će ih činjenice i dokazi koje ću vam ponuditi tokom daljnjih objava uvjeriti u tačnost mojih navoda.

Veoma je interesantan i podatak da je na dan lišavanja slobode (mene, Fazira i Mirele) glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić dao zvaničnu izjavu za medije na okolnosti ovog predmeta.

Ja, Mirela i Fazir nikada, doslovno nikada nismo bili članovi bilo kakvog operativnog tijela za provođenje izbora. Pogotovo je to u mom slučaju bilo besmisleno i pomisliti izborne 2018. za koju se teretimo, jer sam bio kandidat na izbornoj listi Parlamenta Federacije BiH.

A izborni zakon strogo propisuje zabranu imenovanja u radnim tijelima za provođenje izbora svim izbornim kandidatima.

Priča i propaganda o izbornim krađama u Sanskom Mostu nije od jučer. Ta priča nije ni od izborne 2018., ta je priča od prvih poslijeratnih slobodnih i demokratskih izbora. Uvijek su nju započinjali i pronosili izborni gubitnici.

Razlog da je ova priča u Sanskom Mostu imala povremeno snažan medijski i javni intenzitet je sadržana u činjenici da SDA Sanskog Mosta nikada nije izgubila izbore, nikada nije izgubila poziciju općinskog načelnika.

Unatoč teškim okolnostima, vjerovatno i najtežim poslijeratnim, jer smo neposredno pred lokalne izbore 2020., pred izbornu kampanju većina iz rukovodstva SDA zaraženi covidom. Naravno, otežavajuća je i činjenice da je protiv nas pokrenut od strane državnog Tužilaštva predmet o „izbornim krađama“, upravo mjesec prije početka izborne kampanje. 

I pored ovih teških okolnosti, pored neviđenog medijskog udara, Mujinih (komesar) neosnovanih istraga, doslovnog hibridnog rata, naša je OO SDA na prošlim lokalnim izborima zabilježila najbolji izborni rezultat na USK-a i jedan od najboljih u BiH.

To jasno, osim naše snage, dokazuje da mi u Sanskom Mostu imamo stabilno i odano biračko tijelo, koje vjeruje u ono što radimo i to adekvatno izborno nagrađuje glasovima. 

Moram ovdje istaknuti da smo mi jedina općina na USK-a čiji ni jedan funkcioner izvršne ili zakonodavne vlasti iz SDA nije odgovarao za bilo kakav oblik korupcije. Tu mislim na načelnike, direktore, vijećnike i uopće funkcionere stranke SDA.

Jedina smo općina na kantonu koja redovno izvršava sve svoje financijske obaveze, koja nema nikakve kreditne ili kakve druge zaduženosti. Mi smo općina sa najvećim izvozom na kantonu koji je duplo veći od uvoza, što zapravo svjedoči da smo u svojevrsnom pozitivnom razvojnom ciklusu. 

Potpuno smo svjesni da nismo blizu kantonalnih i federalnih centara i da egzistenciju naših sugrađana moramo tražiti u realnom sektoru a ne na budžetima viših nivoa. To je razlog da smo jedna od općina u Federaciji sa najuređenijim industrijskim zonama na čijim se prostorima konstantno proširuju i povećavaju proizvodni kapaciteti. 

Ja sam funkcioner SDA sa najdužim stažom političara u Sanskom Mostu. Kratko sam nakon rata obnašao poziciju zamjenika načelnika u izvršnoj vlasti i uglavnom sam bio na političkim funkcijama i pozicijama izabranog zvaničnika zakonodavne vlasti. 

Imovina s kojom raspolažemo ja i moja porodica, potpuno je identična onoj koju sam prijavio na početku svojih mandata.

Sve sam svoje političke konkurente, bilo da je riječ o lokalnom, kantonalnom i višim nivoima porazio i najčešće politički deklasirao. Prije svega snagom rezultata rada i snagom političkog profila.

Nakon lokalnih izbora 2016. g., SDA je jedinu načelničku poziciju osvojila na USK-a u Sanskom Mostu. Lista SDA je u našem gradu osvojila i najbolji izborni rezultat za Općinsko vijeće. To je bio razlog da se tadašnja vlast na kantonu i rukovodstvo tada cazinske A SDA opredjeljuje za sve dozvoljene i nedozvoljene načine slabljenja i udara na SDA Sanskog Mosta.

I nakon formiranja vlasti poslije općih izbora 2018. godine, općina Sanski Most je bila jedina u kojoj je lokalnu vlast obnašala SDA, sa načelnikom iz SDA. Tada otpočinje najveći poslijeratni pritisak na našu lokalnu vlast i posebno na mene kao njenog najvišeg političkog dužnosnika.

U drugoj polovini 2019. godine protiv mene je ukupno pokrenuto 26 istražnih predmeta, tu ne računam 27. koji je pokrenulo državno Tužilaštvo.

U tih 6 mjeseci 2019. godine sam ukupno 74 puta davao izjave na različite okolnosti predmeta koje je uglavnom pokretao MUP, tačnije komesar Mujo Koričić. Davao sam izjave i pred tužiocima Tužilaštva USK-a i pred istražiteljima Državne agencije za istrage SIPA-e.

Do tih famoznih 6 mjeseci drugog polugodišta 2019., ja nikada nisam bio istražno tretiran, niti vezan za bilo kakve krivične niti prekršajne predmete.

Postavlja se logično, pitanje može li se neko toliko iskvariti da za 6 mjeseci toliko zastrani? A za šest decenija života ništa!? 

Naravno da je sve bilo dirigirano i režirano u političkim centrima na kantonu, a kasnije i šire sa moćnim i veoma utjecajnim protagonistima u zaleđu. 

Ja sam vam najbolji primjer da postoje u politici oni pojedinci i grupe koje koriste istražno – represivni državni aparat i pravosuđe kako bi se borili protiv  svoje političke konkurencije, koju drugačije ne mogu poraziti.

Prema mojim zvaničnim saznanjima od ovih 27 predmeta u koji svrstavam i ovaj o tobožnjim „izbornim krađama“, 23 su potpuno odbačena kao neosnovana, a oni koji su ih pokrenuli su ih i zaustavili.

Dakle, još su otvorena dva predmeta za odavanje službene tajne, jedan za terorizam (tačnije bombu) i ovaj četvrti za tobožnje izborne krađe.

Kratko ću vam samo jedan od njih pojasniti. Naime, 31.05.2018. godine u jutarnjim satima je minirano auto Predsjedavajućeg Općinskog vijeća Cazina Rifeta Hozanovića. Isti taj dan dok još traje istraga na prizorištu događaja ASDA i Rifet Hozanović prozivaju naš tadašnji stranački i državni vrh na čelu sa Bakirom, Denisom, Sebijom, Osmicom i dr.

Sutradan se ista prozivka protiv SDA reducira i usmjerava na moje ime. Sva istraga ide prema meni i svi privođeni i ispitivani u ovom predmetu se usmjeravaju da protiv mene lažno svjedoče. Mene u više navrata ispituju.

Dva svjedoka iz Cazina (Č.H. i M.B.) odlučuju doći u Sanski Most i sve mi ispričati o pritiscima na njih u službenim prostorijama MUP-a, gdje su ih tjerali da lažno svjedoče. 

Ovaj je predmet u samom startu bio osuđen na neuspjeh, a skorim preuzimanjem vlasti od NES-a, profesionalna istraga će za kratko vrijeme markirati počinioce i naručioce. 

I ovaj aktualni predmet („izborne krađe“) je osmišljen u Cazinu u glavi dva najveća kriminalca i autonomaša Krajine (Hozanovića i Ogreševića).

Njihova bahatost i krvoločni bezobrazluk u progonu nevinih Cazinjana i Krajišnika u cjelini ostaće zabilježen u neslavnoj političkoj istoriji Krajine…

P.S. „Poslije njanjanja nema kajanja…“

Ovoj se trojici ipak mora priznati upornost da preveniraju istinu u ovom montiranom predmetu. Očigledno je da je za sve to kasno… Ne javljaju se oni koje „trebaju“…

Pogotovo danas, kad je istina pronašla svoj put, uzaludne su žalopojke, kuknjava, kajanje i svi pozivi svijeta… Jednostavno su u statusu propuštenih…

„Poslije njanjanja nema kajanja…“

                                                                                     Nastavlja se…

Dodajte komentar