Veliki pozdrav za hakere uz poruku "Više sreće drugi put..."

„GULAG“ u Bihaću

Autor:

Autor nije htio pisati o predmetu u i oko „US – šuma“ sve dotle dok nije završena istraga, podignuta optužnica i pokrenut na sudu. Jednostavno, ni na koji način nisam htio utjecati na sam tok istražnih i optužujućih radnji. Sad kad je otpočeo sudski proces i cijeli predmet učinjen javnim, autor će upravo javno svjedočiti veoma bitne činjenice koje u potpunosti razobličavaju sve okolnosti i aktere ovog političko – tužilački montiranog procesa.

Na samom početku ću vama cijenjeni čitaoci dokumentirati kako se uopće došlo u situaciju da se ovaj predmet u i oko „šuma“ pokrene. Koji su političari u tome najdirektnije sudjelovali? Ko je u tužilaštvu i drugim organima istrage bio „nagrađen“ i motiviran za istrajavanje na ovom predmetu u okolnostima kada je bilo jasno da ne postoji nikakav osnov za držanje uhapšenih u pritvoru niti za utuženje, i kad se u tom smislu o njemu nedvosmisleno očitovao Vrhovni sud Federacije BiH (citat Presude od 05.11.2014., str.4.).

citat 1

Autor će vam prenijeti autentična svjedočenja lica kojih je u ovom predmetu bilo preko 160, a tužilaštvo ih je svelo na 43. I kako to da je veći dio svjedoka govorio u korist optuženih a ta svjedočenja izbačena iz predmeta. I u konačnici, kako tužilaštvo objašnjava javnosti navod iz optužnice kako su se sve „nezakonite radnje“ dešavale: „U periodu od 2005. godine pa sve do sredine 2014…“. I da se sve to ne otkrije prije. Da „organizirana zločinačka grupa“ organizirano „krade“ oko 10 godina pa se to sve tobože u jednom danu sazna (24.12.2010., dan anonimne prijave). I da se oni koji svjedoče „kriminal“ i „zloupotrebe“ nisu prije odlučili svjedočiti, ako su uopće imali razloga i argumenata???

I kako to da je tako „zločinački – organizirana grupa“ u vlastitom preduzeću nakon hapšenja ostavila najveći višak prihoda (dobit) od preko 17 miliona KM, u okolnostima kad su sva privredna šumska društva u drugim kantonima i u RS-u u ogromnim minusima, a neka su i u stečaj otišla…

Nameće se logično pitanje – zašto bi tako uspješna rukovodeća „zločinačka“ grupa išla „krasti“ i „otimati“ izvan preduzeća u kome tolike pare (17 miliona) na hrpi (računu) leže???

Autor će dati odgovor kome je bio cilj uništavati  javno preduzeće koje je u periodu recesije pozitivno poslovalo na zadovoljstvo svih uposlenika i društva u cjelini…

Autor će objasniti javnosti šta su (ničim izazvani) svjedoci ispričali, tko ih je sve ucjenjivao, tko im je prijetio?? Tko je zloupotrebljavao njihove vanbračne avanture kako bi ih ubijedili da lažno svjedoče??

Veoma je interesantno kako je inspektor kantonalnog MUP-a (Mirhad Abdijanović) vodio istragu i kakvim se metodama koristio. Takva istražna načela je na ovim prostorima posljednji koristio Aleksandar Ranković u bivšoj Jugoslaviji.

Objavit ću svakako i podatak tko je sve ovom inspektoru redovito davao nagrade za upornost u pravljenju izmišljenih optužnih materijala…

Objavit ću stenograme razgovora njega i svjedoka vjerujući kako će to biti dovoljno da ga nadležni rukovodioci MUP-a zauvijek pomjere sa pozicije koju obnaša i zloupotrebljava… Navodno već jesu??

Veoma će biti turobno javnosti objašnjavati kako je i pod kojim okolnostima sestra Đevada Muslimovića (Baisa) preselila na Ahiret (nek joj je rahmet) i kako ju je tužilaštvo uzelo za svjedoka protiv rođenog brata…

Potresna je svakako i priča kako su istražitelji nenajavljeno i nasilno upali u porodičnu kuću Đevada Muslimovića u kome je sama boravila njegova malodoban kći. Ko je oštetio ulazna vrata porodične kuće Muslimovića? Nakon koje je plasirana lažna informacija iz policijskih krugova kako je u „kutiji od cipela nađeno milion i dvjesto KM“…

U konačnici ću objaviti kako je preminuo i veoma ugledni Bošnjak Bosanskog Petrovca (Esad Mešić) kojeg su premetali, privodili, zatvarali i ucjenjivali da lažno svjedoči protiv svojih radnih kolega iz US – šuma… I kome su „tovarili“ ono što su i meni pokušali montirati – „utjecaj (pritisak) na svjedoke“.

Teško je rahmetli Eso podnosio nepravdu… Nek mu je iskreni rahmet i posebno zbog činjenice da su tražili da i protiv mene svjedoči lažne navode, a upoznali se nikada nismo…

Autor će objaviti imena političara koji su svakodnevno nadzirali i dirigirali tok istrage i sa kojima je Abdijanović bio u stalnoj koordinaciji. Saznat ćete na ovom blogu tko su autori anonimnih prijava i šta one sadrže. Kakva je u svemu uloga načelnika Zlatka Hujića?

Objasnit ću i ulogu A. R. (pravnice US – šuma) i karakter njenog dugogodišnjeg „odnosa“ sa Almirom Tutićem. U spektru montaže dokaza nezaobilazna je uloga i uposlenice šuma (F.H.), i sve o njenim „čudnim“ kontaktima sa Abdijanovićem…

Pa ću nezaobilazno objasniti svjedočenja svjedoka o tome kako su na istražne radnje utjecali braća Melići iz B. Petrovca koji su se predstavljali istražiteljima i koji su sa Abdijanovićem pravili raspored privođenja u kafani „Šticar“ i o tome uredno obavještavali osumnjičene.

Pa naš pravnik u šumama M. Islamović, koji me je ubjeđivao u milionske štete u preduzeću za koje je tobože Muslimović odgovoran, a on bio prvi do Muslimovića… A danas ni u samoj optužnici nigdje marke štete u preduzeću… Niti bilo gdje ikakve štete osim milion neistina i milionske cijene koštanja istražnog sudskog procesa iz budžeta kantona…

Svakako je interesantna i činjenica šta je u Sanici „kod Paje“ autoru saopštio Komesar Mujo Korčić nekoliko dana nakon hapšenja Muslimovića, a šta godinu dana poslije u Čavkunovićevom restoranu (u oba navrata u prisustvu načelnika Mustafe Avdagića).

Autor će objasniti i činjenicu zbog čega je u cijelom istražnom procesu zaobiđena Federalna policijska uprava i kada je SIPA donijela odluku da se iz cijelog istražnog procesa povuče… I šta je bio posljednji zahtjev Amidžićke od istražitelja SIPA-e? I zašto su ga oni odbili?

Danas je osnovno pitanje, šta je (SIPA) uopće radila i tko ju je angažirao u proces istrage o predmetu koji uopće nije u njihovoj nadležnosti?? I konačno, zašto je Amidžička u glavni Tim za istragu imenovala četiri istražitelja od čega trojicu Srba?? Jel’ to Glavna tužiteljica u Bošnjake nema povjerenja ili joj je to neko nametnuo??

Zbog čega je proces istrage vodila Policijska stanica Bihać, a nije uopće učestvovala  stanica u Bosanskoj Krupi gdje je sjedište Uprave US – šuma. Zbog čega policijska stanica u Ključu, S. Mostu, B. Petrovcu i njihovi istražitelji nisu uopće uključeni, a jesu samo iz Bihaća? Ko je to i zašto od očiju javnosti htio sakriti tokove istrage i nezakonite metode „podstrekivanja“ koje i Krivični zakon najstrožije zabranjuje i sankcionira?

Prepričat ću vam i propalu akciju Tužilaštva i SIPA-e u kojoj je autor trebao biti priveden sa Muslimovićem (ponedjeljak 09.06.2014.) iz restorana „Doma armije“, kad smo se zadnji put trebali sresti (prije Muslimovićevog hapšenja)… Svakako se ovdje moram i zahvaliti savjesnim tužiocima…

Radi se o preko dvjesto kucanih stranica teksta sa isto toliko priloga (dokumenata, video i tonskih zapisa, stenograma mobilnih razgovora i izjava službenih lica). Javno pozivam čitaoce narušenog zdravlja da to sve skupa ne čitaju… Sasvim dobronamjerno…

I na kraju i najinteresantniji je plan koji je pravljen za fizičku likvidaciju Muslimovića za vrijeme boravka u pritvoru pod javnim izgovorom kako je Muslimović „sam sebi presudio“. Tko je sve posjećivao tadašnjeg upravnika zatvora (M.K.), i o čemu su diskretno razgovarali?

Ovo je zapravo stvarno objašnjenje zbog čega je potpuno neopravdano Muslimović zadržavan u pritvoru suprotno Zakonu i Pravilniku o pravima zatvorenika. I Vrhovni sud Federacije je nedvosmisleno ukazao na „propuste“ tužiteljstva koje Muslimovića u pritvoru drže neosnovano… (citat Presude od 05.11.2014., str. 5.)

citat 2

Da li su „propusti“ na koje upozorava Vrhovni sud zapravo bili svjesna namjera psihofizičke torture nad Muslimovićem? I kako je i od koga sve ove informacije dobila Muslimovićeva supruga?? Šta je u tom smislu poduzeo ugledni advokat Hasan Veladžić? Kada je i zašto dopisnik Avaza (M.D.) odustao da se već pripremljeni ekskluzivni prilog o temi Muslimovićevog „preseljenja“ povuče iz dodatka „Sedmice“. I konačno, kako je uopće tri dana prije napravljen novinarski tekst o potencijalnom „mejtu“ GULAGA u Bihaću??? Šta je o svemu ovome autoru nakon izlaska iz pritvora ispričao Muslimović, šta prije njega cimer mu u pritvoru (iz Ključa B.M.), a šta ugledni inspektor MUP-a USK-a??

Puno, zaista puno interesantnih i žalosnih informacija koje najviše svjedoče koliki je stupanj korupcije i zloupotreba u našem društvu… A nažalost, ponajviše među onima koji su Ustavom zaduženi za borbu protiv korupcije…

„KAKO JE SVE POČELO“, naredni je nastavak, (srijeda ili petak)…

Upućeno:

–          OHR Sarajevo

–          OSCE, odjel za monitoring rada pravosuđa

–          Federalna policijska uprava, n/r direktora g. Dragan Lukač

 

Asim Kamber

Dodajte komentar