Veliki pozdrav za hakere uz poruku "Više sreće drugi put..."

„Njegova ekipa“ V

Autor:

Kada sam počeo sa novim blogovskim serijalom o „Njegovoj ekipi“ inspiriran zaista fantastičnom rečenicom, koju je u službenom vozilu sanskog NiP-a izgovorio neprikosnoveni religijski i politički lider Krajine, a odnedavno i humanitarac Muhamed Zekotić, ni slutio nisam da će ovaj lokalni serijal biti u tolikoj mjeri “klikabilan” i čitan.

Jedan jedini blog o njima u sedam dana postiže klikabilnost normale.ba u jednom mjesecu. Očito je da su se javnosti „našeg malog mista“ posebno dojmili audio zapisi u kojima moj nekadašnji šofer Amir, poznatiji i pod nadimkom Blićko, punih usta i očito zaokupljen nekom klopom, saopštava kako je on jedini „savjetnik“ ministra Nijaza Kadirića i kako vodi sve političke procese. Na kantonu, a i šire, pa sve do globalnih euro – atlantskih integracija…

Pa sam vam se evo ovaj put  odlučio i za njegov kratki video – isječak sa međunarodnih konferencija u Incafeu ove „Njegove“ zabavljačke ekipe. Jedne jedine riječi razumio nisam, ali se priznati mora da je moćnu retoričko – didaktičku i inkluzivnu poruku poslao.

Međutim, da će građani našeg zelenog kantona imati priliku na ovakav način slušati Blićka kako po budžetskim kodovima raspoređuje sredstva poreskih obveznika, moram priznati, da ni meni, koji sam doživio sve i svašta u svojoj dugoj političkoj karijeri, nije bilo nešto što je očekivano. Nedavno sam preslušao i sve njegove razgovore koje je vodio u rani sabah predizbornog cirkusa u predizbornom mjesecu pred mojom zgradom prošle godine. Za sve ono što je tada pričao dugujem mu neizmjernu zahvalnost. Kasnije ću vam pojasniti. 

Nije slučajno da se Amir – Blićko i prije SIPA-e našao pred mojom zgradom. Većinu nas je zapravo Midho noć prije sviju upoznao šta će se dešavati.

U materijalima, tonskim zapisima, dokumentima, koja sam imao priliku slušati i pregledati u periodu iza, uvjerio sam se da je „Njegova ekipa“ kao osnovni motiv za bavljenje politikom, osim mene, pronašla u onom djelu budžeta koji ekonomisti zovu još i Rashodovna strana. 

Kako je najlakše raspoređivati i trošiti, a praktično najteže neka sredstva osigurati, „Njegova ekipa“ se u posljednje dvije godine isključivo fokusirala na „slatke muke“ raspodjelne. 

Bivajući dijelom potkupljene zavjereničke ekipe, koja se još slobodno naziva i „Njegovom“, nešto im je novca iz privatne cazinsko – kantonalne sehare ipak doznačeno, ili kako Krajišnici vole reći – „nakazano“. 

A odlučnost u “nakazivanju” niko nije još od Lipovačinog vakta bolje radio od uglednog financijskog – čvaka stručnjaka Elvisa Beganovića – Begija.

 

Kako su se bližili lokalni izbori, tako su i ove predizborne tranše bile sve izdašnije, a gotovo da nije bilo dana da naš grad nije posjećivao neko od Hozanovih rizničara, a danas ih mjesecima ni na vidiku.

Otuda i česte posjete pred kućom našeg Amira i smotuljci „naših“ para u njegovim starim Leviskama. U zadnjem – tuđem džepu… Identične tranše su dobivali solidarno i drugi članovi „Njegove ekipe“ zaslužni za lažna svjedočenja.

Jedini uslov koji je bilo potrebno ispuniti kako bi sredstva bila “operativna” bio je pojačavati laži i napade na mene i općinsku organizaciju SDA, sa svim njenim kadrovima. Što gore, to bolje i financijski isplativije… A navečer bi skupa i sa podmićenim Avdom Avdićem dijelili zadovoljstvo učinkom lažnih prijava protiv nas iz SDA.

Iako skromnog političkog i generalno životnog općeg znanja, naš je, sada već „razvojačeni“ ministar Kadirić ipak znao toliko da za njega neće biti mjesta u rekonstruisanoj/prepakovanoj Vladi USK-a nakon izbora. To mu je i naš džematski modni mačak vrlo znakovito najavio u debatnoj emisiji na lokalnoj RTV „Sana“. Modni mačak Zeko, koji inače slabo poznaje Hozana i Muju. I koji s njima ne „kontaktira“…  

Balansirajući između želje da što je moguće više novca izdvoji za potrebe svog političko – promidžbenog cirkusa na Sani i potrebe da se iznova dopadne svom žirant – zastupniku Nisvetu Jusiću, bivši pčelar je budžetska sredstva krčmio kako je stigao. 

U tom iracionalnom pohodu je pravio mnogo grešaka i to je njegovim odlaskom iz Ministarstva privrede posebno jasno. 

Izdvajajući novac za razna fiktivna udruženja građana, a ponajviše za ona sa sjedištem u Bužimu na adresi njegove nasljednice i nove ministrice privrede gđice. Samre Bosnić – Mehić, pokušao je pčelar odvratiti Nisveta Jusića od nauma da ga zamjeni sa svojom simpatijom. 

Da budem još precizniji, mislim ovdje na obične simpatije, političke…  

Kako slabo poznaje političku scenu kantona i aspiracije višedecenijskijih (nekad) kadrova SDA, a sada hvala Bogu odmetnika, njihovih partnera i reformista, Nijaz se na ovom putu nasukao kao teretni brod „Evergreen“ u Sueckom kanalu prije nekoliko mjeseci. 

Uzaludni su bili i pozivi koje je posljednjih dana pred konačni izgon iz Vlade pčelara Kadirića upućivao hadžija Šefik Sinanović – Šero. Žali Bože impulsa, a meni je sve to bilo interesantno slušati. I vama će biti…

Interesantno je i to da je konstanta u svim pričama o novcu i tranšama koje sam imao prilike čuti, ime mog nekad najboljeg političkog đaka, a sada opozicionog prvoborca, mladog lidera i vizionara sa Halilovog brda – Arnela Terzića Arny-a. Arny-a koji je skupa sa Cucom i Midom podržao Zekotića u anketnoj bici za Meštra svih hulja.

A hulja svih ovozemaljskih hulja je zapravo i internet – maher Arny koji iskustva pouka iz druženja sa mnom primjenjuje protiv svih i svakoga, a konačno i protiv mene – učitelja…

Uvidjevši manjak intelektualnog potencijala u ovakvoj “Njegovoj” ekipi, nauzimao se Arny sa svih strana. I neka je! Samo neka se svojim odvratnim reketaškim metodama skinuo sa mojih leđa i leđa bivšeg nam načelnika i doktora Mustafe Avdagića.  

O njegovom neskrivenom talentu za „uzimanje“ bih mogao napisati barem jedan kolumnistički ciklus, ali mi je naš neprolazne veličine lider SDA – Šemso Dedić prioritet. Za sada je dovoljno spomenuti da je značajna sredstva za školovanje u iznosu od skoro 3 hiljade maraka Arny dobio i od praznoglavog premijera Mustafe Ružnića. 

Koliko su im tada bile bitne usluge Arnya najbolje govori činjenica da je on za nekakvo školovanje (vjerovatno napredni tečaj za pljuvanje po meni) dobio skoro 3 hiljade maraka, a da je na istoj sjednici Vlade našem doktoru islamskih nauka Harisu Islamčeviću odobreno skromnih pet stotina kaemova. 

Poštena neka država budućih NES-ovaca Šepića i Nijaza… 

P.S. Slučajno sam jučer  bio u Sarajevu na sastancima sa najvišim zvaničnicima Vlade F BiH i Vijeća ministara BiH. Ja, načelnik i Mensur. Razgovarali smo o financiranju tri kapitalna projekta u Sanskom Mostu. Mislim da smo uspjeli uvjeriti naše domaćine da izdvoje cirka oko 3 miliona KM za podršku općini Sanski Most i njenim građanima.

Naredne sedmice smo u sličnoj delegaciji u posjeti Fondovima i Direkcijama iz kojih se financiraju kapitalni projekti. Odlučni smo u svakom slučaju da u budžet naše općine osiguramo novac sa viših nivoa, kao što to činimo svake godine. A ovdje ću vam otkriti i činjenicu da je Zdena ispred svih drugih prioritetnih projekata. 

Dakle, intencija našeg SDA – političkog djelovanja je da osiguramo podršku budžetu i projektima građana naše općine. A njihova je da to dijele. Na način kako to radi donedavni Nijazov „savjetnik“ Amir – Blićko…  

Veliko mi zadovoljstvo predstavlja i činjenica da su i nadležni organi pokazali interes za provjeru jedne krajnje „transparentne“ raspodjele budžetskih kodova u neslužbenom vozilu NiP-a od strane uglednih članova „Njegove ekipe“…

Nastavlja se… 

Dodajte komentar