Veliki pozdrav za hakere uz poruku "Više sreće drugi put..."

Politički karteli

Autor:

Naša se politička scena kartelizirala. Glavni akteri na izborima neće bit političke stranke nego političke koalicije i interesni savezi – karteli. Imamo na državnom nivou „HNS“ – koji je svojevrsna metafora HDZ-a i malih političkih satelita i trabanata. Prijavili su se za sve nivoe vlasti. Dodik u svome političko – interesnom kartelu okuplja Stevandića, DNS, socijaliste i radikale u RS-u. Veoma čvrsta i druga srpska koalicija na čelu koje je Ivanić. Nikakve razlike nema između njega i Dodika.

Pojava i prijava koalicija na političkoj sceni nije ništa novo. Novi je i iznenađujući broj koalicija. 2006 na općim izborima prijavljeno je ukupno 8 koalicija, a na ovim 2018 – 36 koalicija (8 u RS-u i 28 u Federaciji). 2010 – 11 koalicija, 2014 – 24 koalicije. Više je koalicija u Federaciji BiH na predstojećim izborima 2018 nego na posljednja tri izborna ciklusa 2006, 2010, 2014.

koalicije 2018

Istovremeno imamo identičan političko – kaolicioni kartel u svim kantonima, pa i na našem Unsko – sanskom. Ovi koalicioni savezi nisu programski niti ideološki, oni su prije svega interesni savezi, a prvenstveni njihov interes je borba protiv SDA. Osnovno je ovdje pitanje kako će sama SDA protiv 30-ak tobože probošnjačkih koalicija, te protiv Dodika i Čovića, koji po svaku cijenu žele drugog partnera u vlasti, i da to nije SDA… To i ne kriju…

Nova rekonfiguracija na političkoj sceni našeg kantona, uslovljena je i ohrabrena sa onim što se desilo u Bužimu. Tamo su unutrašnji problemi SDA iskorišteni da se formiraju nezavisne liste i koalicije čiji je jedini cilj bio oslabiti i potpuno SDA izbaciti iz političke utakmice. I uspjeli su, ali prvenstveno slabostima bužimske SDA – organizacije.

Potpuno identična situacija je bila i u Sanskom Mostu prošle lokalne izbore. Svi politički subjekti su se okrenuli zajedno protiv SDA. Imali su i zajedničkog kandidata za načelnika. To je prvi put od poslijeratnih izbora da opozicija ulazi u izbore sa jednim kandidatom. Znalo ih je biti i pet…

SDA je osvojila oko 45 % glasova, a 55 % sve druge zajedno. Taj rezultat se nije identično realizirao za načelnika.

Koalicija protiv SDA je napravila nekoliko krupnih grešaka koje su omogućile da kandidat SDA pobjedi u utakmici u kojoj matematički bolje stajao protukandidat Eminić.

Prva velika greška je poziv Edina Šarčevića da se glasa za Enesa Eminića. Akademik Šarčević je javnosti Sanskog Mosta poznat po dvije činjenice. Prva što je na prvim višestranačkim izborima formirao u Sani listu za izbore koja je podijelila biračko tijelo Bošnjaka i omogućila pobjedu SDS-a.

A drugo, po čemu je Edo još poznatiji je post koji je on objavio na svome profilu u kome doslovno ismijava muslimane i njihove časne šehide.

Druga greška je plakat za javnu tribinu DNS-a po mjesnom zajednicama i naseljima gdje živi većinsko srpsko stanovništvo.

I treća greška koju je direktno učinio Eminić je napravljena u Lušci Palanci na tribini na kojoj je on označio SDA i oslobodioce Sanskog Mosta krivim za pustošenje Palanke i srpskih sela.

Eminić je ostvario ubjedljivu prednost u Lušci Palanci, u Zdeni, Podlugu, Kruharima, Poljaku i drugim naseljenim mjestima gdje žive Srbi i Hrvati, ali je zbog toga na preko 700 dobivenih glasova birača Srba izgubio duplo birača Bošnjaka.

Sve stranke u svojim redovima imaju patriote i naravno da su ove greške opozicije bile glavni oslonac pobjede našeg kandidata u matematički unapred izgubljenoj utakmici.

Oseka neovisnih kandidata sa lokalnih izbora iz Bužima, prelila se u nezavisne blokove i koalicije na kantonu za naredne izbore u oktobru.

Stranke su ipak nekakve organizacije koje imaju mehanizme i pravila ponašanja njenih članova. Nezavisni političari i liste nisu odgovorni nikome.

Tko će sutra uopće građanima odgovarati za neuspjeh?

Bužim je trenutno jedina općina na kantonu koja uz Cazin bilježi negativne ekonomske parametre… Koga sad u toj općini pozvati na odgovornost? Načelnik neovisan, sa većinom neovisnih vijećnika koji su uistinu neovisni i nikome ne odgovaraju.

Isti princip sa istim ciljem se želi provesti i na ovim izborima. Upravo je to bio razlog zašto su politički stratezi i pokrovitelji koalicije A SDA i Građanske stranke oformili koaliciju ili političko – interesni kartel pod nazivom koalicija A SDA – PoMAK – zajedno za Evropsku BiH.

I u naprednim demokratskim društvima postoje koalicije. Ali su te koalicije uslovljene i prožete zajedničkim vrijednostima (kulturnim, socijalnim, političkim, vjerskim), zbog čega se te koalicije i uspostavljaju. Najduža takva koalicija na tlu Evrope egzistira u Njemačkoj od 1945., CDU – Kršćanska demokratska unija i CSU – Kršćansko socijalna unija (Bavarska). Slična je koalicija i u Francuskoj na lijevom krilu političkog spektra, a neki analitičari tvrde da je starija i od ove Njemačke.

Jednokratna koalicija A SDA – PoMAK – zajedno, uspostavljena je samo zbog jednog cilja – da zajedno oslabe i politički detroniziraju SDA.

Mozgovi, pokretači – glavni ideolozi ove koalicije nisu niko drugi do Rifet Hozanović i Hamdija Lipovača, a Šuhret Fazlić i Nermin Ogrešević su samo njihovi puki izvršioci…

Ovaj politički savez sa distance podržava i Senad Šepić. Građani su istinsko ogledalo svakog grada. Oni su ta slika, savjest i glas koju ozbiljni političari moraju slijediti…

Mi političari moramo istrajno gledati u to ogledalo, odnosno u vas kako bi otkrili svoje obaveze prema vama.

A ne kako bi u vama istrajno prepoznavali biračke glasove…

Ovaj političar nije ni krio da ga samo zanimaju vaši glasovi… Jer nikada ništa uradio nije ni za jednu općinu na našem kantonu pa ni za svoj Cazin… A neki dan je ispalo kako je on zabrinut nad Blihom i voli Blihu više od mene koji sam kraj nje odrastao i kroz čije vene teku sve naše rijeke pa i Bliha… I sad bi mu Sanjani trebali povjerovati??

U ovaj njihov interesni kartel nije ušao SDP. Što ne znači da ga poslije izbora neće pozvati da se pridruži. A-SDA, kao što je to činila nama, bodreći podjele, isto trenutno radi na lijevom političkom spektru stranaka. Potkopavanjem SDP-a kao stožerne stranke lijevog bloka oni zapravo zadržavaju pokroviteljstvo nad takvom koalicijom. A SDA se nije uspjela nametnuti do sada najjačom kantonalnom strankom, zbog toga je njena (A SDA) intencija ovog političkog saveza prvenstveno da nadjača SDA.

Oni nemaju principe koji ih ičim zajedničkim vežu, nemaju ni približno zajedničku ideologiju i vrijednost, oni jednostavno žele osvojiti vlast bez ikakvog programa i strategija.

Svako tko se kandidira na izborima prvo mora osigurati dobar izborni rezultat pa onda razmišljati o koalicionim partnerima. Ovdje je redoslijed suprotan, izabran je partner, uspostavljena koalicija i određeno protiv koga je ta koalicija.

Gdje je tu onda priča o široj društvenoj zajednici? O interesima građana, o programima i strategijama za budućnost?

Suštinski se ovdje radi o kreativno – idejno političkoj impotenciji naše opozicije da ponudi rješenje i za jedan jedini problem u našem društvu… Riječ je o jednoj HETEROGENOJ SKUPINI koja će teško artikulirati interese građana, konačno zbog građana se nisu koaliciono ni udružili, nego zbog i protiv SDA i zbog vlasti… Samo o tome i govore.

Teško je uopće kontrolirati i održati koalicije koje su povezane interesom a ne programima i ideologijom. Takva je politika nepredvidiva i ne priklanja se nikakvim moralnim principima i vrijednostima. Osim vrijednosti novca i interesa ništa im drugo nije važno…

Progres i napredak jednog društva ne mogu donijeti oni koji apriori žele fotelje i upravljanje kadrovima. Progres donose oni koji upravljaju strategijama i procesima. Ove smo godine više uradili u Sanskom Mostu od onoga što je bio naš strateški cilj na početku godine.

Uz sve mane, slabosti pa i neodgovorne pojedince, kad sve ovo izanaliziramo, ipak je SDA kakva – takva brana pogubnoj anarhiji izazvanoj koalicijama koje uz Dodikovu i Čovićevu antibosansku koaliciju, imaju jedinu strategiju širiti nepovjerenje u tranzicionu i krhku državu BiH i u stranku koja je organizirala obranu tek priznate i suverene države – stranku SDA… Uz stranku koja se dokazala garantom opstanka i napretka države BiH.

Dodajte komentar