Veliki pozdrav za hakere uz poruku "Više sreće drugi put..."

Ponedjeljak 10.02.2014.

Autor:

Jutro, svanulo je, obilazim kuću. Policija u pripravnosti. Preksinoć su ispraćali kolege u penziju, slavili u MAMBI… Valjda su se odmorili i spremili za novi radni (dan) „izazov“. Sređujemo oko osam spiskove stranačkih aktivista koji su se prethodni dan javili i stavili na raspolaganje u slučaju bilo kakvih nepredviđenih situacija. Ponosan sam na našu stranačku bazu. Uvijek imamo više ljudi na raspolaganju od same potrebe. Kod načelnika sam oko 10 h na sastanku. I načelnik policijske uprave Pijalić navratio na sastanak. Obavještava nas da će na vanrednu sjednicu Vijeća doći i komesar Mujo Korčić. Od komesara je dobio naredbu da danas u slučaju bilo kakve destrukcije mora poduzeti „oštrije mjere“… I on sam ukazuje na težinu prijetnje koju je sinoć Cuco u ime UGSM-a obznanio javnosti. A to je da vijećnici „neće napustiti vijećnicu ukoliko ne podnesu ostavke“. I načelnik Avdagić zajedno s njima. Ova glupa i ekstremna grupacija političkih gubitnika ohrabrena je činjenicom da niko nije za destrukciju iz prethodna dva dana odgovarao. Pijalić potvrđuje političku i organizacijsku pozadinu demonstracija. Dostavlja nam i zvaničan akt u smislu učešća i pozadine političkih organizatora. Danas će i policija dobiti potporu policijskih snaga iz drugih gradova.

vijeće - park

Ja ga obavještavam o učesnicima današnjih demonstracija iz SDA koji su spremni štititi ustavni poredak i koji neće dozvoliti terorizam u vlastitom gradu. Svi se slažemo da je UGSM – prijetnja u rangu brutalnog političkog terorizma i da će kao takva biti sankcionisana.

Sa načelnikom Avdagićem odlazim u prostorije SDA. Lijepo je vidjeti svoje ljude na hrpi. U ovakvom broju se okupljamo samo u vrijeme kampanje. Ovo i jeste kampanja – POSTIZBORNA. Oni koji su prije godine izgubili (politički propali) danas bi nasilno da izbace i eliminiraju one kojima su građani ukazali povjerenje. Sanski Most je jedini grad u BiH u kome je životima zaprijećeno političkim čelnicima. Ramo N., Rezak H., Eniz Kazić, Omer Mustafić, Pajo Kumalić, Hamdija Šarčević i drugi gubitnici koji su poduzetnički propali, jedinu šansu svoga privrednog opstanka vide u preuzimanju vlasti i upravljanjem financijskim tokovima. Otuda i toliki ekstremizam i nasilništvo iskazano prethodno dva dana.

SDA - Skup

Sjednici općinskog vijeća je prethodila sjednica kluba vijećnika SDA. Kad su vijećnici čuli koliki se broj aktivista SDA danas stavio na raspolaganje u smislu i njihove zaštite, shvatili su koliko je važno imati dobro ustrojeno stranku. Jaka SDA, od njenog osnivanja, bila je temelj i jake i stabilne države. Negdašnja Alijansa za potjere i sadašnja koalicija bez SDA jednostavno je zaustavila pozitivne procese u cijeloj BiH.

Dogovora se umjeren nastup na vijeću, ali bez bilo kakvih ustupaka pod prijetnjom fizičke ugroženosti rukovodstvu općine i vijećnicima. Nema nasilne smjene vlasti ma kakve i kolike prijetnje bile, odlučan je stav svih vijećnika. Samo naši građani svojim izbornim stavom imaju pravo mijenjati zvaničnike vlasti, i to na demokratskim izborima.

Dok oni odlaze na sjednicu vijeća ja sam paralelno raspoređivao naše aktiviste. Nakon što je stotinjak demonstranata zauzelo šahovsko polje u parku ispred „Šipa“ isto toliko aktivista SDA je stalo na trotoar od Enkinog kioska do kraja parka prema UniCredit banci. Manji broj demonstranata rezultat je činjenice da su djeca iz škola bila blokirana u odlasku na ova okupljanja. A jedan broj razumnih građana, shvaćajući da je riječ o demonstracijama destrukcije i vandalizma, povukao se iz daljeg učešća.

Taj sam dan imao ponudu od kolega iz svih drugih općinskih organizacija da nam se priključe i podrže nas. Međutim, odbio sam takve prijedloge. Svakako i zbog činjenice  da sam na ulazima iz pravca Ključa i posebno iz Prijedora (kod rodne kuće i pumpe CAT) imao rezervne grupe aktivista u pričuvi. Samo je kod moje kuće bilo više aktivista SDA nego demonstranata u parku. Istovremeno sam u prostorijama stranke i ispred nje imao preko pedeset ljudi. Ukupno sam, ko svih ovih naprijed raspoređenih aktivista – dobrovoljaca, odbio da dođu iz udaljenijih ogranaka ali su bili u pripravnosti. Neki su mi i zamjerili. Međutim, stavovi najvišeg i kantonalnog i općinskog političkog organa SDA je bio da sve prođe mirno, da sve učinimo da zaštitimo naše građane, posebno našu djecu i svakako ne dozvolimo više bilo kome i bilo kakvu destrukciju u našem gradu.

Obećao sam našim aktivistima da ćemo se okupiti u prigodi svečanog postavljanja panoa SDA sa pogaženim polumjesecom. Da i drugima pokažemo snagu SDA i njenih ljudi. Učinit ću sve da ne obilazimo prostorije SBB-a, Redžine kuće, NTV 101, Prodista, Enizove banke i drugih atraktivnih lokacija. Naravno, ako uspijem… Nije ni moja baš uvijek zadnja… Mora se i baza nekad uvažavati…

Sjednica Vijeća je počela u ozračju zločinačkih prijetnji od prethodne noći… S neskrivenom čašću i ponosom na dužnosti vodećeg reprezenta sanskih huligana i političkih propaliteta, prvi se obratio manipulativno akontativni i žirant – prevarant legendarni CUCO… Kratko i jasno, „svi ostavke“, i marš kući da on, Nađa, Flame, Safić i drugi vodeći smušenjaci preuzmu vlast.

Nakon „autoritativnog“ Cuce redaju se, sve bolji od boljeg za „bolji“ Sanski Most. Gledajući ovaj sanski benigni (corpus separatum)  strano tijelo u prelijepom gradu dobrih Sanjana, sjetim se moga Jasmina (Majora), moje uzdanice političke. Kad se on na prošlim izborima marketinški naslonio na S za BiH oni tri puta manje vijećnika osvojili na izborima.

asim i major

Na koga se ova ekipa nasloni a za sad su čvrsto uz SBB realno mogući je i nestanak ove lidersko – mafijaške stranke. Primitivizam se u općinskom vijeću pretvorio u najjačeg stranačkog saveznika SBB-a. Pojava dugo željenih UGSM – karikatura u Vijeću politička je realnost i strategija uglednog Hećima, SBB – ČVAKE Redže Kurbegovića.

Poslije drugog zasjedanja ZAVNOBIHA 1944. godine, u Sanskom Mostu, ovo je povijesno zvjezdani trenutak narodne demokracije u našem Vijeću. Ko god je taj dan iz Mahale ili Krkojevaca krenuo na kahvu, svrati u vijećnicu obrati se (neovisno šta je tema), završi i nazad na kahvu. Isti je ambijent bio i kod našeg Fere. Šteta da i kod njega nismo snimali…

Populistički verbalizam ispunjen lažnom moralnom energičnošću, lažnim brižnostima, lažnim osmijesima, zapetljavanjima, frazama i proturječnostima čisto birtijskog ozračja… Dvije glavne političke karikature Ključanin i Eminić su i sami shvatili svu pogubnost pokušaja nasilne smjene vlasti. Uz Dunjinog papana (Karagića), niko me više od ove dvojice demonstracijskih vrištala nije nasmijao. Imao sam tu noć goste iz Sarajeva. Morao sam pred njima povremeno gasiti plazmu, jednostavno je smijeh sam nadirao pred njihovim đilkoškim dosjetljivostima. Ovu „stand up“ komediografiju na otvorenom, zapravo je nemoguće prepričati, interpretirati, ona se jednostavno mora pažljivo pogledati i poslušati…

Povijesna greška SDA kod pripreme ovog dramskog i vijećničkog komada bila je da nismo putem linka uključili i dijasporu na sjednicu Vijeća. Mogao je Edo direktno satelitom otračati Rufku i Fadilu, Dado sa psihološkim reminiscencijama, Sejo – lomba kao moj posljednji fan sa loptanja na Frontu, pa naš Džeki i Edo iz Minhena, Dući iz Austrije i mnogi, mnogi drugi… Mi bi komotno mogli sa našim akademikom u dijaspori formirati isturenu UGSM – mrežu. Ako ništa, gore je „paradi“ i „ponosa“ do mile volje, pa da se razmjenjujemo… Bretfeld za isturenog prvog ambasadora.

edo-grupa

Mi bi ovu sjednicu Vijeća trebali poslati EU komisiji nadležnoj za ocjenu sposobnosti i nivoa pristupnih društvenih pretpostavki za integraciju u EU… Upravo bi ostvareni demokratski napredak i prije pristupnih pregovora bio prepoznat, i u Vijeću i kod Fere.

Pokušao sam sačiniti i svojevrsni psihogram kod publike koja je ovo skupa sa mnom imala privilegiju pratiti putem tračarskog – TV kanala 101…

Zapravo, niko nije vjerovao niti pretpostaviti mogao da će nakon onolike destrukcije i agresivnosti prethodnih sana sjednica dobiti čisto komediografsku intonaciju… Fala uglednim UGSM – ovcima Majoru i Conkliju koji su sugestijama i pripremama govornika doprinijeli ovoj šaljivoj raskoši.

Kad je gospođa Nađa Nukić objasnila zahtjeve i ultimativne stavove UGSM-a iz Venecijanske komisije su sutradan reagirali sa oduševljenjem. Njezin hrabar stav da ne zna ni šta je „replika“, ni koje je „vjere“, ni „nacije“, ni „partije“ i frustrirani Inzko je pozdravio. Izjavu ove naše sanske snahe i guslari će opjevati, a mi s njom zajedno u EU penetrirati kao nacionalne ništice i neopredijeljeni što smo zadnjih dvjesto godina već bili…

Ovaj kronično – šaljivi UGSM – intelektualni kolektiv priredio je takav igrokaz u Vijeću da mi je bilo neugodno pred gostima iz Sarajeva, a onima sa Kantona što su prisustvovali sjednici vijeća i danas se izvinjavam. O psihoprofilu ekscentričnog i liderski ostrašćenog (dva u jedan) Conkli – Flame Bahtića ništa ne treba kazati nego ga jednostavno prepustiti sudu javnosti…

Kerep – investitor Karagić

            Totalni javni propagandni debakl UGSM se desio kad se prvak po intelektualno – dezinformirajućoj raskoši pojavio Dunjin – PAPAN Karagić. Njegove sadržajne stilske figure i artikulacije razvile su i kod školskog uzrasta osjećaj za glumu i dramu u cjelini… Vulgaristički skečevi ovog mog zemljaka Prijedorčanina postali su pravi hit na mrežama, a kod mladih razvija neviđeno zanimanje za internet. A Dunjina mama čeka samo dan kad će ga iz kuće izbaciti. Ona bi se preporodila, i cijeli grad s njom. Po moralnom i stručnom kapacitetu, njemu su jedini približnog ranga Pela i Nihad. Ovaj kriminogeni detektor i parkovski denuncijant jedino u kriminalu markira SDA – ove kadrove i to isključivo Sanjane. Svi drugi koji su u prosjeku maznuli od milion do pet, za njega su nevini. Jer su oni eto tobože ugroženi „kesari“, a torba im za milione treba… Ovaj barbarograditelj i uništavač naših obala i rijeka nas Sanjane tretira divljacima jer nećemo da mu legaliziramo na Kerepu kamp – kućicu sa EU – izbačaja gdje bi on i naša Dunja „širila“ turističke potencijale… Njemu nikakav problem nije izaći i slagati kako je općina izgubila predmet u sporu 05.09.2011. a da istovremeno prećuti da je to prvostepena presuda i da je on u drugostepenoj i pravosnažnoj od 30.12.2013. zauvijek izgubio. Isto tako on ne kaže na Vijeću da je izgubio parnicu od 17.12.2013. g. gdje je pokušao ostvariti izgubljenu dobit za ovaj njegov i Dunjin rekreativni turizam. Kad je na samoj sjednici Vijeća priznao kako njegova djeca (porodica) imaju „godišnja primanja između sto i sto pedeset hiljada eura“, svi su se sažalili nad ovim socijalnim slučajem u našem gradu…

pres1 pres2

Ovaj naš mahalski zet je optužio općinu zbog niza nezakonitosti, a zapravo je on od općinskih službi tražio nezakonitosti i na kraju sve na sudu izgubio. Istina dobio je više glasova na izborima od našeg Dursuma – Dura, a sa 7 mjesta pao na 19 na listi S za BiH. A sad bi našeg Sanela sa preko 1 700 glasova da izbaci iz Vijeća a on sa Safićem, Nađom, Flamom, Cucom i drugima koji zajedno namiriše na sto glasova da legalno kamenicama steknu status vijećnika.

karagić i dur

karagic rezultat

Konsternaciju na samom kraju sjednice, izazvao je po govornoj sposobnosti uporediv sa Rimljaninom, prvakom govorništva Kornelijem Tacitom ugledni Tominjanin Omer Kerić. Ući će u anale narodne poetike govorništva njegova otvorena izjava o Hećimu za besparicu Redži Kurbegoviću, propalom kandidatu SBB-a za načelnika, koji zadnjih petnaest dana sa kravatom leže uz stalnu podršku nesuđene „prve dame“ naše Fatime koja od sabaha do jacije ponavlja „bit ćeš Redžo načelnik“…

imam lijek za besparicu

Redžina ispostava u vijeću Nijaz Kadirić, najbolje je prepoznao debakl UGSM – ovaca ali i režisera iz SBB-a… Nijaz je sad otvoreno i javno napao one koji su proteklih dana u njihovo SBB – ime terorizirali naš grad i njene građane. Sad ću ja zaštiti UGSM – ovce. Odbaciše ih ko istrošene krpe ovi iz SBB-a… Ne dam na svoga Cucu, Majora i druge specijalce…

Nijazovo zadovoljstvo Safićevom principijelnošću je bila očekivano. Ovaj naturalizirani Sanjanin iz Novog je imao dosljedne stavove do kraja. Svi ostavke, Kamber ostavka, Sanjin isto, Bakir ostavka, ostavke do predsjednika mjesnih zajednica, a Mustafa jedino ostati može kao „medicinska sestra“ u bolnici ako se od svih ovih naprijed ogradi (parafraziram)… Rezolutan je ovaj, prema anketnom stavu Sanjana „kušač hrane za kerove“. Sportski napisničar i dodavač kamena djeci na mojoj kući kako bi efektne snimke napravio, na ovoj sjednici Vijeća najviše je ličio na svoga glavnouređujućeg bokser – komentatora Hukanovića… Najveća bi moja sreća bila da i on sa svojim bravar – kolegom Hukanovićem bude učesnik TV – duela da ih javno upitam kako svoje priloge iz dijaspore, o Ibričiću o sanskim zajednicama u dijaspori, umrlice, oglase, naplaćuju direktno u lisnicu…

Manifestacija principijelnosti njihovih zahtjeva pri samom kraju sjednice toliko je atrofirala da su UGSM – ovci molili vijećnike da bilo što prihvate. Jer su na kraju masi od pedesetak demonstranata + Nizo Alagić, Dževdo Mujagić, Muhamed Kumalić – hotelijer, Remzo Sadić, Indira Kovačević i naš Ferid Bošković – Vela, morali priznati da su politički čisto „popušili“… A i sama „masa“ ispred, cijeli dan se okretala spram kordona dobrih i savjesnih SDA – ovaca koji su došli upravo njih da „čuvaju“… Natekao im je i mjehur u Malom parku jer se niko sam nije usuđivao kraj SDA kordona ići na WC. Njih zaključci uopće ni zanimali nisu, nego samo da se što prije olakšaju.

Nizi je bilo najteže, on je već spremio slavlje u prigodi Mustafine ostavke. Nikad mi oprostiti neće što ga je SDA uopće za načelnika kandidirala. I moga kolegu po struci Rašulu (pokoj mu duši) bi lakše „prokuhao“… Sa tugom i sjetom je naš Nizo među zadnjima napustio park kod Šipa.

I tako je propala REVOLUCIJA na našem UGSM – otoku demokracije i kadrovske raskoši iz Rifetovog „Leta iznad kukavičjeg gnijezda“… Jaja ovaj put nije bilo…

 

Poštovani čitaoci,

U slikama, video – isječcima, o demonstracijama, organizatorima i učesnicima pročitajte u narednom nastavku „Zločinačkog pothvata“ u srijedu 26.03.2014. g.

Obraćanje o sandžačkoj kriminogenoj „GRUDVETINI“ i grudvicama u Sanskom Mostu čitajte u prigodnom SBB – traktatu u petak (prekosutra)…

Vaš „blogerčić i klepetalo“ Asim Kamber

Comments
  1. Sanus1973@yahoo.com' Posted by Neću da kažem zbog raje
  2. derim3x@gmail.com' Posted by Derim Kršić
    • Sanus1973@yahoo.com' Posted by Onaj gore

Dodajte komentar